Wolf therapie

Wolf (m.; wolven), wolvin (v.)[Lat. lupus, Gr. lukos},
1 Wolven leven in roedels met een sociale structuur.

Sensorische Informatieverwerking (SI)

Sensorische informatie verwerking bij volwassenen, ouderen en mensen met dementie.

Hoe is het mogelijk! 

Met een dropje in mijn mond fiets ik met een vriendin over het fietspad van de Pontweg. Samen slaan wij het zijweggetje in dat ons tussen de met geurende bloemen begroeide tuunwallen leidt. We worden omringd door het voorjaar! Het pad is smal en hobbelig. Moeiteloos manoeuvreren wij ons met de fiets over het pad.  Ik zie aan weerskanten van het pad de dartelende lammeren in de wei. Wat is het hier prachtig! Ik attendeer mijn vriendin op al dit moois. In de verte slaat de kerkklok van Den Burg 12 uur. Al pratend hoor ik de kerkklok niet. Het is bijna etenstijd, maar een gevoel van honger heb ik niet.  

Zintuiglijke prikkels

Het voorbeeld is alledaags. Toch gebeurt er iets heel bijzonders in ons lichaam. In het voorbeeld zijn wij in staat om ons staande te houden in een wereld vol met zintuiglijke prikkels. Ik fiets, stuur en bewaar mijn evenwicht als het pad smal wordt, ik ruik de bloemen, ik zie de bloemen en lammeren, ik beleef de lente! Ik praat en ik hoor mijn vriendin en geniet van het gesprek. Dit zijn heel veel zintuiglijke prikkels! En dan heb ik niet eens het dropje geproefd, het geluid van de kerkklok gehoord en het gevoel van honger waargenomen.  Gelukkig maar! Onbewust bepalen mijn hersenen welke zintuiglijke prikkels belangrijk zijn, zodat ik niet overspoeld word door prikkels. 

In dit voorbeeld verloopt de verwerking van zintuiglijke prikkels, ook wel sensorische informatie, goed. Er is ruimte voor beleving en genieten.

Problemen met de informatieverwerking

Maar wat als mijn hersenen moeite hebben met deze informatieverwerking? Een zintuiglijke prikkel kan veel ‘te hard’ of ‘te zacht’ in de hersenen binnenkomen, waardoor er een over- of onderprikkeling ontstaat. Het lichaam gaat in een overleef of slaap modus. In beide gevallen is er geen sprake van beleving. 

Iemand kan moeilijkheden ervaren bij bijvoorbeeld het kijken van TV, het lezen van een boek, aanwezig zijn in een ruimte met fel TL licht, het volgen van een gesprek met veel achtergrond geluid, het fietsen over hobbelige ondergrond, autorijden, etc. Het lichaam kan onder andere reageren door vermoeidheid, een verminderd evenwicht, zich zoveel mogelijk proberen af te sluiten van de prikkels, of door het bekende ‘korte lontje’. 

Problemen in de verwerking van zintuiglijke prikkels kunnen worden gezien bij bijvoorbeeld mensen met een whiplash, een burn-out, een hersenschudding, een herseninfarct of een andere hersenaandoening. Ook ouderdom of een dementieel beeld kunnen er voor zorgen dat iemand moeite heeft met het verwerken van al deze prikkels. 

Therapie

Therapie gericht op het beter kunnen gebruiken van de zintuigprikkels kan helpen om beter te kunnen functioneren, zodat klachten afnemen. Wanneer de hersenen niet meer in staat zijn om tot een goede zintuiglijke prikkelverwerking te komen, is de therapie gericht op het aanpassen van de omgeving.  

Samen bewegen naar beter